Selecteer een pagina

Hoe tof is dit? In deze gastblog ga ik jullie heel kort vertellen wie ik ben en daarna heel snel wat over de motorische ontwikkeling van Kiki. Kiki is de jongste dochter van Lot. Lot heeft mij gevraagd een artikel te schrijven over wat Kiki motorisch nu allemaal kan en wat ze de komende maand van Kiki mag gaan verwachten.

Mijn naam is Anne Pauw (insta: anne_kinderfysio) en ik heb het aller leukste beroep dat je maar kan bedenken. Ik ben Kinderfysiotherapeut, en dan vooral voor de aller kleinste. Wat ik doe voor werk is ouders helpen hun kindje zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Zo zie ik kindjes met voorkeurshoudingen, vertraagde motoriek of aangeboren afwijkingen. Samen kijken we wat hun gezin en kind nodig heeft om de motoriek zo goed mogelijk tot uiting te laten komen.

Kiki!
Kiki is op dit moment bijna 6 maanden en ik wil samen met jullie gaan kijken wat een kindje dan allemaal kan en wat je van je kindje mag vragen.

Voor ik verder ga wil ik nog wel even vermelden dat als jou kindje bepaalde vaardigheden nog niet doet er geen man over boord is. Ieder kindje doet het op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Weet wel dat wanneer je twijfelt het consultatiebureau je hierbij kan helpen.

Het eerste half jaar zit er op!
Gefeliciteerd, het eerste half jaar met een ‘new born’ heb je overleeft. Je hebt bewezen dat slaap zo 2017 is en koffie je beste vriend maar oh wat is het heerlijk met zo’n kleintje. Het lacht voluit, gaat hierbij al brabbel geluidjes maken en begint te oefenen met haar stem. Dit kan van gillen tot brabbelen. Dit zijn nog lang geen verstaanbare woorden, maar de variatie aan klanken is zeker aanwezig.

Met spelen gaat het liefst alles in de mond en kan het in rugligging twee handen een speeltje vasthouden, bekijken en in de mond stoppen. Speelgoed wat binnen handbereik ligt zullen ze pakken en bekijken. Het loslaten gaat echter de komende drie maanden nog niet bewust. Daarom kan het dus voorkomen dat speelgoed recht in hun gezicht valt. Voor ons grappig maar voor de kleintjes soms wat minder leuk.

Heb jij een danser in de dop? Baby’s zijn ontzettend lenig en spelen graag met hun eigen handen en voeten. Het kan dus maar zo zijn dat je kindje zijn voeten in de mond stopt. Trek daarom, als het weer het toelaat, niet altijd sokken aan. Kinderen voelen met hun handen, voeten en lippen. Doe je sokken aan, neem je ze een ‘zintuig’ af.

Tummy Time
Als het goed is, is je kindje al aan het oefenen om zich om te rollen van rug naar buik. Het liefst zien we dit rond de zes maanden, de hele snelle doen dit met vier en de relaxte kindjes met zeven maanden. Hierbij hoop je eigenlijk zo veel mogelijk wisseling te zien van kant, links dan wel rechts. Helaas rollen de meeste kindjes de eerste keer om wanneer je er niet bij bent. Dit doen ze echt niet expres! Wat er namelijk gebeurt is dat wanneer ze heel graag bij een speeltje willen, wat je het beste schuin boven hun hoofd kunt leggen, ze moeten gaan werken om er bij te komen. Wij volwassenen zijn heel snel geneigd om wanneer het ze te moeilijk wordt het toch maar aan te geven of te helpen. Wanneer je even niet in de buurt bent kan dit niet en zie je vaak dat kindjes veel meer doen.

Hoe help je het rollen niet:

  • Aan de arm trekken;
  • Je kind maar gewoon op de buik leggen;
  • Het speelgoed alleen in een babygym/boven het hoofd aanbieden;
  • De hele dag alleen maar in de box laten liggen;
  • Een heel zacht speelkleed met extra matras eronder;

Wat zien we liever nog niet met zes maanden?
Iets wat veel ouders belangrijk vinden maar waar ik bijna van in paniek raak (bijna dan he) zijn kinderen die met zes maanden al perfect kunnen zitten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn half jaar oude kindjes vooral nog heel erg veel op de buik en op de rug aan het spelen. Hierbij zijn ze langzaam bezig de spieren in hun rug sterker te maken om straks te kunnen zitten. Dit begint bij het hoofd oprichten en gaat zo helemaal door tot aan de billen. Wat je dan dus nog niet kan is zitten. Ik begrijp dat het sociaal ontzettend leuk is als je kindje dit al wel kan alleen heeft het hier niks aan, sterker nog, het vertraagd de ontwikkeling. Wanneer je kindje namelijk kan zitten ligt het niet meer op de buik. Ze kunnen immers niet zelf gaan zitten en als ze de wereld vanuit billenzit hebben kunnen bekijken is buikligging niet meer interessant genoeg. Vanaf een maand of 9 is het leuk als je echt zelf kan zitten en vanuit tijgeren gaan ze dit ook echt wel zelf doen. Zitten is, mijns inziens, de enige vaardigheid die je niet hoeft te stimuleren. Dat doen ze de rest van hun leven nog.

Wil je graag meer lezen over motorische ontwikkeling bij baby’s of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan snel een kijkje op annepauw.nl

Liefs! Anne