Selecteer een pagina

Kraamvisite, een van de meest bijzondere bezoekjes die je mag doen. Een wolk van geluk, positieve kriebels, trots en rust hangt er in het huis van een pasgeboren gezin. En zo hoort het ook. Iedere moeder creëert een nestje voor zichzelf en haar baby, wanneer je op kraambezoek gaat is het van belang die rust niet te verstoren. In dat nestje ben je een gast en daar waar het normaal altijd om de gasten draait, is dat in dit geval alles behalve de bedoeling. Toch is het lastig je grenzen aan te geven wanneer je net bent bevallen. Daarom maak ik dit lijstje, voor iedereen die op kraambezoek gaat. Want als iedereen een beetje weet wat wel en wat niet kan, hoeft de kraamvrouw ook geen grenzen aan te geven.

1. Zorg dat je op tijd bent… een hele belangrijke! Niet 10 minuten te vroeg maar ook zeker geen 10 minuten te laat. Je moet je voorstellen dat ze zichzelf van haar beste kant wil laten zien. Ze zorgt ervoor dat de baby met een volle buik in een schoon pakje ligt. Dan is het heel vervelend als je eerder dan afgesproken voor de deur staat.. sta je dat wel? blijf dan in de auto wachten of maak een ommetje. Red je het nou toch niet er op tijd te zijn? Bel dan af en maak een nieuwe afspraak.

2. Blijft niet langer dan 30-45 minuten. Ze is bevallen, dat gaat niet zonder slag of stoot. Ook al is ze nog zo mooi en ziet ze eruit alsof ze inmiddels alweer fulltime aan het werk is, gun haar de rust. Kraamvisite wordt door de meeste vrouwen als intensief ervaren, het zuigt energie. Drinkt daarom gezellig 1 theetje en laat ze dan weer lekker genieten van elkaar.

3. Koortslip? virus? hoest? dan maak je natuurlijk een nieuwe afspraak. Het is een echte no-go om dan op bezoek te gaan. Los van dat een koortslip ontzettend gevaarlijk is voor baby’s (zij kunnen hier zelfs aan overlijden), wil je ook niet dat de moeder iets oploopt.

4. Alles staat in het teken van het nieuwe gezin. Begin daarom niet over je eigen soap serie op de bank van de kraamvrouw. Serieus, hoe vervelend het ook klinkt… Niemand zit daarop te wachten. Tijdens een kraambezoek draait het om de baby, niet om hoe balen het is dat je over buurman zijn container op de verkeerde plek klaarzet op vrijdagmiddag…

5. Maak altijd een afspraak en sta nooit zomaar als ”verrassing” voor de deur. Gewoon een absolute no-go. Niet aan denken. Nooit doen. Dat is gewoon echt niet cool.

6. Pak de baby niet zomaar zelf even op. Het is niet jouw eigen kindje en de moeder beschermd haar baby met alles wat ze heeft. Ze is nog kwetsbaar. Emotioneel en lichamelijk. Los van dat het een mooi moment is waarop een trotse vader en moeder hun kindje kunnen laten zien. Het is niet vanzelfsprekend dat je een baby vasthoud tijdens een kraambezoek. Dat is een extra eer 😉

7. Als je foto’s maakt, nooit delen op social media zonder toestemming van de kersverse ouders. Sommige ouders kiezen ervoor hun kinderen uit de spotlight te houden. Als ze wel hun kindje willen laten zien, is die eer natuurlijk aan hen.

8. Heb je kinderen en neem je ze mee? Richt ze af of laat ze thuis. Zorg dat ze rustig, lief en vrolijk zijn. Kraambezoek is al intensief, dus zorg dat je ze bezig kunt houden. Neem lekker potloodjes mee, kleurplaten, speelgoedje, iets wat ze zoet houd en betrek ze op een leuke manier erbij. Rondrennende kids of een huis dat compleet overhoop ligt, is het laatste waar ze op zitten te wachten.

9. Was je handen en kom goed verzorgd voor de dag. Meestal staat er een Dettol naast de wasbak of een desinfectie op tafel. Gewoon doen. Geef de nieuwe ouders het gevoel dat je zuinig bent op hun nieuwe kindje. Heel belangrijk! Kus de baby niet, virussen draag je bij je zonder dat je het weet(ook het koortslip virus!). Beter om die lekker voor jezelf te houden dan ze over te dragen aan de baby.

10. ”Hey je hebt nog wel een buik he…” Begin niet over haar lichaam… Kom aan… ze heeft net een meloen door een donut gaatje weten te krijgen, nadat ze 9 maanden lang alles moest eten omdat haar cravings dat nodig vonden… nu moet eerst alles herstellen voordat ze überhaupt aan haar oude skinny jeans moet gaan denken. Als je geen onderwerp meer hebt om over te praten, is het tijd om op huis aan te gaan 😉 don’t go that way!

Kraambezoek is onwijs mooi. De kraamweek moet een droom week zijn voor het nieuwe gezin. Het staat wellicht wat bot beschreven… maar eigenlijk spreken veel dingen voor zich. Natuurlijk is er ook een verschil tussen familie en verre kennissen. De oma’s en opa zijn hier ook wat langer geweest dan 30 minuten… logisch! Doe wat je denkt dat het beste is voor de kraamvrouw en het nieuwe gezin, dan doe je het ongetwijfeld fantastisch!

Liefs,

Lot!

Ben jij bevallen en heb jij een toevoeging aan deze lijst? Dan hoor ik dit graag!